Rólunk

Személyek

Dr. Helméczy Mátyás

Tóth Sándor

Domonkos Tibor

Kaltenecker Ferenc

Gáll Sándor

A Helytörténeti Emléktár története

Az 1960-as években az I. számú, ma Hunyadi János Általános Iskolában dr. Helméczy Mátyás történelemtanár a tanulók segítségével gyűjtést szervezett egy történelem szaktanterem létrehozása érdekében. A gyűjtésből származó anyagok folyamatosan bővültek, így több helyi kiállításon is bemutatásra kerültek.

Az 1970-es éveken a II. számú, ma II. Rákóczi Ferenc általános iskola történelemtanára Tóth Sándor szintén létrehozott egy szaktantermet, és összegyűjtött egy jelentősebb mennyiségű kiállítási anyagot.

Az összegyűjtött, rendezett és egyre gyarapodó gyűjteményekre felfigyeltek a község akkori vezetői, akik a két iskolában lévő anyagot 1983-ban összevonták, és azt az akkor nyugdíjba vonuló községi párttitkár, Polgár Ernő kezelésére bízták

1983-1990 közötti időben az iskolák által összegyűjtött anyagot raktárban tárolták. A gyűjtemény ez időszak alatt is bővült, elsősorban párttörténeti, munkásmozgalmi emlékekkel és iratokkal, valamint néhány makettel.

A Dunaharasztin élő helytörténetben aktívan részt vevő személyek:

Domokos Tibor helytörténeti tevékenységét elsősorban a Kálvária kápolna felújításában vállalt kutatómunka és a kápolna újjáépítése jelentette, mellyel újrateremtette városunk számára ezt a XVIII. században épült kápolnát, kincset érő örökségünket.

Az 1980-as évek elején írta Kaltenecker Ferenc gimnáziumi történelemtanár a helyi svábok történetét áttekintő szakdolgozatát, mely azóta is alapműnek számít a dunaharaszti helytörténet-kutatásban.

1989-ben az MSZMP megszűnik, így a párt iratainak egy része és a pártiroda könyvtára is a gyűjteménybe került. Még ebben az évben megkezdődött az emléktár jelenlegi helyén egy kiállítóterem berendezése.

1990-ben az új, demokratikusan választott községi képviselő-testület döntése nyomán a gyűjtemény sorsa rendeződött. Helyiségeket és megfelelő működési költséget biztosított, valamint létrejött egy öt tagú szakmai kuratóriumot az emléktár vezetésére.

A kuratórium a meglévő anyagra alapozva kialakította a jelenleg is működő Helytörténeti Emléktárat. 1991 októberétől működni kezdett a Helytörténeti Emléktár levéltári és könyvtári része, 1992 márciusától pedig kiállítótermei is.

2012-ben a Helytörténeti Emléktár a Dunaharaszti Önkormányzat által működtetett Laffert Kúriához került. 2012 júniusára a “Múzeumok éjszakája” rendezvényre kibővült és megújult kiállítással fogadta az érdeklődő látogatókat.

2013-ban a kiállítótér kisebb lett, a tűzoltószertár más önkormányzati funkciót kapott. Az ott található gyűjtemény raktárba került, a tűzoltó szerkocsik átmenetileg a Szondi utcai Dunaharaszti Rendezvényházban kerültek kiállításra.

Az irattári anyagok a Laffert Kúria helytörténeti könyvtárába kerültek. A dokumentumanyag rendezéséhez, digitalizálásához, valamint további szisztematikus bővítéshez a kor igényeinek megfelelő eszközökkel rendelkezik az intézmény. Minden diák, kutató és érdeklődő számára nyitott, szolgáltatásokat nyújtó, helyi múltunkat megőrző, jelenünket dokumentáló szellemi műhelyként áll rendelkezésre.

2013 júniusára új kiállítás nyílt az Emléktárban. Kisorosziból végleg a városba került a Baktay Ervin Indián-Cowboy Múzeum, melyet az alapító, Lorencz József (Sastoll), Baktay (Heverő Bölény) egykori indiántársa nagy precizitással és hozzáértéssel telepített át, tervezett meg és rendezett be új helyén. 2016-ban, bővítve az emlékhelyet, városunk díszpolgárának bútorait és személyes tárgyait kiállítva a Baktay Ervin Gimnáziummal közösen emlékszobát alakítottunk ki a Helytörténeti Emléktárban. A berendezést fényképekkel és kiállítási installációkkal a Hopp Ferenc ázsiai Művészeti Múzeum is támogatta. 2018-ban az indián gyűjtemény a tulajdonos alapítóval történt megállapodás nyomán a Magyar Néprajzi Múzeum tulajdonába került, Dunaharaszti kizárólagos kiállítási jogával. Így megoldódott a szakszerű gyűjteménykezelés és szükséges restaurálás problémája is.

A kiállítás elsősorban az indián kultúra kedvelői között népszerű, az ország minden tájáról, sőt, még a tengeren túlról, Amerikából és Ausztráliából is felkeresték. 2013-ban a Baktay Gimnázium vendégeként itt járt Amerikai Egyesült Államok magyarországi kulturális attaséja, Dimitri Tharakhovsky. 2014-ben idelátogatott Jim Nortrup, rezervátumban született Észak-amerikai indián költő, 2017-ben pedig Raul Chabbra indiai nagykövet hajtott fejet Baktay Ervin munkássága előtt. A múzeumot rendszeresen látogatják a haraszti iskolák tanulói, bár be kell vallani, a régi, romantikus indián-kultusz ma már nem olyan nem olyan népszerű, mint Baktay, vagy a kiállítást megálmodók gyerekkorában.  

Az elmúlt években a kiállítások mellett a Laffert Kúria több, Baktayhoz kapcsolódó képzőművészeti és kulturális programot valósított meg és több könyv, kiadvány megjelentetésében vett részt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum mellett a Baktay Alapítvánnyal, India Magyarországi Nagykövetségével és a Baktay Ervin Gimnáziummal történő együttműködés keretében, városunk szülötte és posztumusz díszpolgára emlékének méltó módon történő megörökítése céljából.

Az Indián-Cowboy Múzeum megnyitásával ‒ bár csak átmeneti időre terveztük ‒ raktárba került a helytörténeti gyűjtemény majdnem teljes anyaga. Egy kis része, a Duna-kiállítás és egy helytörténeti idővonalat megjelenítő vitrinsor néhány bronzkori lelettel a Laffert Kúriában látható. A többi helytörténeti emlék kiállításával még adós az intézmény.