Kiállítások

Indián-Cowboy kiállítás

A Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeumot 1998-ban, Kisorosziban alapította Lorencz József, aki 1948-ban lett Baktay baráti körének tagja. 

Így lehetővé vált részére a téli vadnyugati és nyári indián táborozásokon való részvétel, ahol megismerhette a „város” és a „törzs”-i játékok humoros, teátrális jellegét, valamint Baktaynak a játékok mögött rejlő életfilozófiáját. Baktay és alapító barátai eltávozása után felmerült annak gondolata, hogy a tőlük fennmaradt emléktárgyakat múzeumban állítsák ki. A baráti kör tagjai támogatták a javaslatot, és jelentős rokoni, baráti és más körök segítségével (tárgyak felajánlásával) lehetővé vált a múzeum létrehozása, melynek célja, hogy megállítsa az „időt”, megóvja tárgyait az enyészettől, hogy azok az utókor számára tanulságul szolgáljanak.

Emlékszoba

A Baktay Ervin Gimnáziummal 2016-ban közösen berendezett emlékszoba a neves orientalista bútorait, használati tárgyait és emlékeit őrzi. A gimnázium tulajdonában lévő, Baktay indiai utazásai során készített saját fotóit tartalmazó album képeinek másolatán és a kifüggesztett térképen megjelölt helyiségek alapján követhető a tudós első és második útján bejárt útvonal. A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kiállításán szerepelt installációk Baktay sokoldalúságát mutatja be, a személyes relikviák, mint a családi kép, vagy a doktori diploma a magánéletbe engednek némi bepillantást, őrizve városunk posztumusz díszpolgárának négy arcát: az utazó, a tudós, az indián, és a Homo Ludens, a játszó ember.